"SMS-hjertestop" ordningen.

De kurser i livreddende førstehjælp, hjerte-lungeredning samt brug af hjertestarter som Tranum Borgerforening har tilbudt Tranums borgere, har resulteret i, at Tranum bliver dækket af Region Nordjyllands ”SMS-hjertestop”-ordning.

Tranum gruppen tæller i øjeblikket 15 frivillige førstehjælpere. Disse har netop været på et genopfriskningskursus i livreddende førstehjælp, hjerte-lungeredning samt brug af hjertestarter. En del af deltagerne deltog i efteråret 2014 i et grundlæggende førstehjælpskursus, og har siden stået på en husstandsomdelt liste over førstehjælpere, som byens borgere kunne ringe til, hvis de havde behov for førstehjælp. De øvrige af de 15 deltagere i SMS-ordningen er Tranumborgere, der i forvejen havde førstehjælpskursus, men blot havde behov for en genopfriskning.

Hurtig førstehjælp fungerer på den måde, at når Region Nordjyllands AMK-Vagtcentralen i Aalborg får en melding om, at en borger i Tranumområdet har fået hjertestop, vil de 15 Tranumborgere på SMS-listen modtage en SMS fra AMK-Vagtcentralen med stedbetegnelse for et hjertestop. De af førstehjælperne, der vurderer, at de hurtig kan være fremme på adressen, vil hurtigst muligt møde op på den angivne adresse og iværksætte den fornødne førstehjælp.

”Det er kendt, at tid er en vigtig faktor i tilfælde af hjertestop, og det er sikkert, at den hurtige førstehjælp kan være med til at gøre en forskel,” siger bestyrelsesmedlem i Tranum Borgerforening Niels Erik Øllgaard, der er initiativtager til, at Tranum er kommet med i Regionens SMS-ordning. Det er glædeligt, at så mange i Tranum vil være med til at gøre en forskel, og deltagerne vil fremover fortsat få opdateret deres førstehjælpsviden. Skulle der være flere i det område, der dækkes fra Tranum, der vil være med i SMS-ordningen, kan de henvende sig til Borgerforeningen.

Selv om der er 15 tilmeldt gruppen, vil der aldrig være alle, der er til rådighed af forskellige grunde. Alle deltagere har fået at vide, hvordan de skal argere i forskellige situationer, ligesom de også ved de har tavshedspligt.

Det er penge tjent ved afholdelse af Tranum Borgerforenings populære Tranum Hjerteløb, der dækker udgifterne i forbindelse med etablering og fortsættelse af SMS-gruppen ”Hurtig førstehjælp.”

 

 

 

 

 

Del siden